Auto-gas skuplji dva dinara

Bez autora
Dec 02 2010

Poskupljenje tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedelje. Na svim pumpama “OMV”, osim u Šapcu i Kruševcu, cena TNG od utorka je 71,5 dinara po litru, što je “skok” od dva dinara. Novi talas povećanja cena se, tako, može očekivati i na drugim pumpama, jer trgovci slobodno formiraju cenu u skladu s tržištem.Stručnjaci kažu da se do kraja godine može očekivati da se TNG “popne” na - 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da počnu sa ograničavanjem cene TNG, kao što je slučaj kod benzina.

Auto-gas skuplji dva dinaraPoskupljenje tečnog naftnog gasa nastavljeno je i ove nedelje.

Na svim pumpama “OMV”, osim u Šapcu i Kruševcu, cena TNG od utorka je 71,5 dinara po litru, što je “skok” od dva dinara. Novi talas povećanja cena se, tako, može očekivati i na drugim pumpama, jer trgovci slobodno formiraju cenu u skladu s tržištem. Stručnjaci kažu da se do kraja godine može očekivati da se TNG “popne” na - 80 dinara po litru. U Ministarstvu rudarstva i energetike razmišljaju da počnu sa ograničavanjem cene TNG, kao što je slučaj kod benzina.

Ovo je, ujedno, bilo i četvrto poskupljenje auto-gasa u novembru. Tako se cena tokom samo mesec dana povećala za 13 dinara, a brojke pokazuju da je od početka godine tečni naftni gas poskupeo 32 odsto.

- Izgleda kao da nema kraja poskupljenju auto-gasa - kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica.

- Ako se ovakav trend nastavi, do kraja godine cena će se popeti na 80 dinara po litru. Jaka zima u zapadnoj Evropi utiče na povećanje potrošnje, a cena TNG se i u Srbiji formira tržišno. A u prilog poskupljenju idu i remonti rafinerija u Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj.

Iz uvoza dolazi oko 70 odsto gasa potrebnog za tržište Srbije, dok se u rafineriji nafte u Pančevu proizvede oko 30 odsto za domaću potrošnju.

Prema rečima Milana Budimira iz Ministarstva energetike, zbog značajnog porasta cena TNG proteklih dana, razmišlja se o određivanju maksimalne cene ovog goriva, jer bi se tako stabilizovalo tržište i zaštitili potrošači.

Benzin pred poskupljenjem?

Procenat promene u formuli za određivanje cene benzina u četvrtak je bio tri odsto, a cena goriva povećava se kada dostigne 3,5. Sirova nafta u četvrtak je na svetskom tržištu “skočila” na 87 dolara po barelu, a razlika u kursu dinara i dolara povećava se poslednjih dana. Upućeni pričaju da bi sledeće poskupljenje benzina trebalo da bude od četiri do pet dinara po litru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik